На 11 юли в залата на Върховния съд в Триполи можем да чуем и думата „невинни”. Това прогнозира в специално интервю за Дарик радио Осман Бизанти – либийският защитник на българските медицински сестри и получилия българско гражданство палестинец Ашраф Ал Хаджудж.

Адвокат Бизанти е категоричен, че след три седмици 8-годишният СПИН-процес в Либия ще приключи окончателно.

Господин Бизанти, как се чувствате след продължилото почти четири часа заседание, което завърши с насрочване на дата, на която решението на съда ще бъде оповестено. Изненадан, доволен, как се чувствате?

Чувствам се чудесно. Не съм изненадан. Всичко се движи според закона и това е добре. 

Какво очаквате да се случи на 11 юли?

Това е въпрос, на който никой не може да се отговори. Има много възможности. Можем да чуем и думата „невинни”. Всичко зависи от съда.

Ако чуем „невинни”, дали това няма да е благодарение на прословутата сделка между Европейския съюз и семействата на заразените със СПИН либийски деца?

Това, за което говорите е извън законовите стъпки за разрешаване на този случай. Разбира се, това е една съвсем друга линия на поведение. Тези действие не са в синхрон с тези на Върховния съд. Но разбира се, всяка стъпка носи и съответните резултати…

Стъпка, която несъмнено е много знакова, е българското гражданство на доктор Ашраф Ал Хаджудж. Вие, адвокат Бизанти, кога разбрахте, че той е станал българин?

Само ще ви кажа, че това решение отново не е в синхрон с Върховния съд на Либия. А това, че Ашраф е получил българско гражданство няма да натежи пред съда. По време на делото това беше споменато в съда, но определено беше пренебрегнато. Това не означава нищо за Върховния съд.

Казвате ми, че българското гражданство на Ашраф Ал Хаджудж е излишно и това няма да помогне на обвиняем номер едно по СПИН делото?

Не. Обвинителят спомена това по време на пледоарията си, но съдията каза, че няма да вземе под внимание българското гражданство на Ашраф. А дали това, че той е получил българско гражданство ще му помогне – в дадени преговори може би да, но пред закона – не.

Вие сте адвокат на петте българки. Ашраф Ал Хаджудж вече също е българин. Това прави ли Ви негов адвокат?

Случаят приключи. Делото приключи. Няма място вече за подобни въпроси. Краят на делото ще бъде на 11 юли.

Happy end за кого ще бъде този финал?

Никой не можа да каже. Хайде да не гадаем.

Делото продължи четири часа. Това измори ли ви?

Не. Трябва да бъдем силни. Не бива да се позволяваме да се изморяваме. Трябва да продължим с усилията си да приключим успешно този случай.