До час и половина закъсняват линейките за адрес
31893

Your browser doesn’t support HTML5 audio

До час и половина закъсняват линейките за адрес
  • До час и половина закъсняват линейките за адрес

Разговор с д-р Светла Богданова, дежурен лекар в „Спешна помощ" в столицата

Каква е ситуацията при вас? По-висок ли е броят на обажданията?

От 8.00 ч. сутринта досега (около 15.00 ч.) са приети 156 адреса.

Това повече ли е от обичайното?

Двойно повече. Колапсни състояния имаме 25, на улицата, пред Централни хали, на Централна гара, пред стадиони и трамвайни спирки. Имаме 12 инсулта, нестабилни стенокардии - 10, общо хоспитализираните досега са 45.

Има ли достатъчно места в болниците или отделенията вече са запълнени?

Втора градска и Пета градска напълно отказват неврологичните отделения, защото нямат нито едно легло. В ИСУЛ имат само едно, а другите още не са ни дали информация.

Има ли достатъчно други болници, в които може да закарате хората? Каква е ситуацията в другите отделения?

В другите болници е по-добре. Също са с ограничени бройки, но все още не са ни отказали прием. Но във Втора и Пета категорично ни отказват.



При толкова много повиквания има ли голямо забавяне на линейките. За колко време стигат на адрес?

Има голямо забавяне. В момента на пулта са над 30 адреса забавени. Аз съм с 12 екипа. Така че и да искаме. На минута се падат по около 3-4 адреса. Забавянето ни е голямо.

За колко време говорим?

Около час-час и половина.

Какво да правят в такива ситуации? В случай че линейката се бави, какво трябва да правят хората?

По принцип ние все още смогваме. Никой от екипите дори не е обядвал. Уличните адреси и катастрофите ги обслужваме веднага, дори вадим екипи от адреси. Но хронично болните, които са с високо кръвно, главоболие, повръщане, световъртеж, които са по къщите, хората на тези адреси препоръчвам и моля да потърсят личните лекари. Просто и да искаме, не можем да смогнем.

Дайте няколко съвета какво да правят хората, ако линейката се бави. Първото нещо, което трябва да се направи. Първите три стъпки.

При колапсно състояние на улицата - веднага на сянка и да започнат да се дават течности. Ако е действително колапс, до 2-3 секунди пациентът ще дойде в съзнание. Да се обърне настрани, говоря за минувачите, които могат нещо да направят. Все още в предприятия, сгради нямаме припаднали хора. Имаме в аптеки припаднали хора. Но главно са по трамвайните спирки.

Знаем, че сте с намален екип. Справяте ли се?

Да, с 12 екипа разполагам.