България ще бъде в следващата група държави, които ще признаят Косово, това заяви в интервю за „Дарик кафе” съветникът на косовския премиер Хашим Тачи – Бесим Бечай. Ето какво още разказа той пред Дарик:

Разочарован ли сте, че България не бе сред първите държави, признали независимо Косово?

Не, ние не сме разочаровани. Много страни вече заявиха, че ще признаят Косово, но всичко е въпрос на процедура. Вероятно България ще последва примера на Европейската общност. Имах среща с министър Ивайло Калфин, предадох му посланията на нашия премиер и нашето правителство и се информирах за намеренията на България. Като цяло и политическите, и икономическите отношения между Косово и България са много добри. Смятаме, че България ще бъде в следващата група страни, които ще признаят независимостта на Косово.

Т.е. смятате, че рано или късно България ще признае Косово?

Не мога да говоря от името на България, но бяхме доста окуражени от визитата на българския заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Коюмджиев, която беше една от първите на ниво изпълнителна власт в Република Косово. Това означава, че икономическият интерес е налице. България е много важен икономически партньор на Косово, защото страната ви е сериозен играч и в региона, и в целия Европейски съюз. 

Но косовската икономика е почти изцяло зависима от тази на Сърбия...

Не, това не е така. Имам предвид, че от 1999 година икономиката на Косово е напълно разделена от тази на Сърбия. Вече девет години ние сме отделна икономическа единица. От 1999 година използваме германски марки, а по-късно и евро. Така че ние сме част от европейската икономика. Нашият основен търговски партньор е ЕС. Другите са Македония, Албания, България. Ще съжалявам, ако Сърбия ни наложи икономическа блокада. Но мисля, че няма да се стигне до там, тъй като тя ще загуби пазар от 300-400 милиона евро.

Сигурно място ли е Косово за българските инвеститори?

Абсолютно! Мога да ви кажа, че в момента Косово е най-сигурното място в целия регион.

За пръв път след обявяването на Косово за независимо сядате на една маса с представители на официален Белград. Има ли диалог между вас, говорите ли си въобще?

Между нас няма никакъв диалог! Според плана на Марти Ахтисаари наш ангажимент е да си сътрудничим с всички страни от региона, включително и със Сърбия. Именно масата на разговорите е мястото, на което може да се разберем. Да дискутираме проблемите и да ги решаваме. Времената, когато решавахме проблемите си с оръжие, са минало. Сега е време да седнем на една маса и да изградим добри отношения помежду си. Към сърбите се отнасяме като към съседи. Много скоро нашият президент и нашият премиер ще изпратят писма на сръбското правителство за признаване на независимостта на Косово. Не искаме нищо повече, освен да бъдем добри съседи и да имаме перспектива за членство в ЕС.

Смятате ли, че отделянето на Северната част от Косово, където живеят сърби, е само въпрос на време?

Не. Косово е суверенна държава със своите граници. Въпрос на воля е да поддържаме мира и сигурността и няма да позволим Косово да бъде разделено.

Казвате, че нямате никакъв проблем да стоите на една маса със сърбите. Защо тогава премиерът Хашим Тачи не дойде в София?

Г-н Хашим Тачи има много работа в Прищина. В момента поддържа връзка със всички страни, които признават независимостта на Косово. Много е важно той да бъде в постоянна връзка с тези държави.

Т.е. Хашим Тачи е бил официално поканен, но не е приел поканата да дойде в София – защо? Само неговата заетост ли е причината?

Да, беше поканен, но причината да не дойде не е само неговата заетост. Тези дни са ключови за нашия премиер. Това са дни, в които той трябва да бъде в Косово и да поддържа връзка с всички страни, които са в процес на признаване на независимостта на Косово.