Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио:

ДПС иска повече власт - това послание отекна от възпоменателния митинг-събор в местността Демир Баба Теке край Исперих. В събота там се отбеляза годишнината от мирните протести срещу възродителния процес. Какво разбирате, господин Юсеин, под повече власт? Къде ДПС трябва да разшири влиянието си?

Зависи как ще бъде формулирано изказването на колегата. Всеки български гражданин има право да бъде и президент, да бъде избран, и вицепрезидент, и т.н.

Да уточним за кой колега говорите - Ремзи Осман.

Тъй че посланието не беше така, че искаме повече власт, а че в демократична България всички български граждани имат право да се кандидатират, бъдейки и представители на отделните етнически групи.

Това е така. Защо се целите във вицепрезидентското място? Не е ли ниска топка?

Ами, можеше и колегата да каже, че имат право и да бъдат издигнати и за кандидати за президент, но това е негово мнение. Тъй че никой не мисли, че не заслужаваме някаква власт и че сме с малка власт, а пък искаме повече власт. 

Вашето мнение какво е?

Всеки български гражданин има право да бъде кандидат. А и пише ли го някъде, че няма право да бъде кандидат?

Ще издигне ли ДПС кандидат-президентска двойка на следващия вот за държавен глава, макар той да е далеч?

Въпреки че от 19-20 години винаги сме подкрепяли и сме били лоялни към отделните кандидатури, никога не сме поставяли условия. Но политическата класа в момента или във времето, когато трябва да бъдат издигнати кандидат-президентски двойки, трябва да има предвид, че в България живеят около 25 процента представители на отделните малцинства, тъй че ще бъде добре и някой от тях да бъде предложен в тази двойка.

Но не казвате президент или вицепрезидент.

Не, всеки има право на това. Всеки има право на това, няма значение дали е арменец, дали е ром или турчин, стига да е български гражданин и да отговаря на условията, за които могат да бъдат издигнати като кандидати.

Но не отговаряте на въпроса ми ще издигне ли ДПС кандидат-президентска двойка на следващия вот?

Ами, този проблем е... толкова е рано да се говори за него. Не искаме нищо повече от това, което в България ни е дадено. Просто формулировката във вестника мисля, че не беше много точна – че искаме нещо повече.. . .

Но в хипотезата – ДПС излиза с кандидат-президентска двойка Ахмед Доган ли ще бъде кандидатът на движението за държавен глава?

Никога не сме си помислили за тази кандидатура и въобще не сме коментирали този въпрос. И не вярвам г-н Доган да е съгласен.

Защо така мислите?

Ами... историята от неговото развитие, даже той не се съгласи миналия мандат, макар огромния натиск, който беше оказан върху него, да бъде вицепремиер, тогава той не се съгласи. И не вярвам. Той никога не е имал апетити към власт.

Как отговаряте вие на въпроса защо няма турци полицаи и съдии? Има ли дискриминация към тях в МВР и съдебната система или пък няма квалифицирани кадри?

Сега, докато преди години нямахме, сега вече имаме кадри. Затова вече колегата е прав. Затова защото в някои йерархии на властта, особено в съдебната власт като видим списъците на районни съдии, на прокурори и т.н., ще видим, че присъствието, кажи речи, е нищожно. Тъй че в тази насока аз съм съгласен с г-н Ремзи Осман. И второ, имаме горчивия опит, когато наши момчета кандидатстват за полицаи. Виждат го - здрав, як, отговаря на всички изисквания и някаква си комисия там по психотестове ги къса поголовно. Няма един-двама, а поголовно, цели групи. И ние се възмущаваме от това. Това е една дискриминация към нашите хора. И винаги ще държим да има присъствие, особено в полицията и в съдебната система, на представители на малцинствата, затова защото ние сме тръгнали за Европа. В Европа е друго. А като погледнем в България е съвсем друго. И когато този въпрос се поставя, едва ли не вече витае духът в България, че искаме нещо много, че искаме нещо страшно, което не е вярно.

Подали ли са тези хора жалби за дискриминация в Комисията за защита от дискриминация?

Ами, засега не са подали, но имат право на това.

От Демир Баба Теке вашият колега, когото цитираме тази вечер, призова да предприемат съответните действия. Смятате ли, че ще се осмелят?

Той днес и в митинга колегата пак продължи тази идея. Когато има дискриминация, разбира се, вече има структури, които гледат дали това е вярно или не, имам предвид Комисията за защита от дискриминация. Нашите младежи трябва вече да свикнат с това, че имат право да кандидатстват, първо това. Защото те, така, са носители на страха от миналото, че имат право донякъде да бъдат в йерархията на властта. Ние видяхме, че в демократична България представители на отделните малцинства могат да бъдат и министри, и то достойно да представят страната ни.

Говорейки за повече власт, партията на Бойко Борисов – ГЕРБ, преследва основна цел да изгони ДПС от властта. Ще успее ли, как смятате?

Ами, вижте, когато седне човек да играе, така, голямата политическа игра в България, може да се получи такава конфигурация, след това да е съгласен да бъде в коалиция с ДПС. Тъй че предварително да не говорим много. Всеки да пледира, така, да представя програми за развитието на страната ни, за доброто финансово и икономическо състояние на българското семейство, а не кой да бъде и кой да не бъде. Това са неща, които са, така, признак от миналото като показване на някакво плашило – ето, този трябва да го изгоним, той, защото е турчин.

Тоест не изключвате интересите на ДПС и ГЕРБ да се срещнат в следващите парламентарни избори.

Абе, ще видим. Конфигурацията ще покаже. Дано тогава да се приказва нещо друго.

От ВМРО пък искат да ви сложат на политическа диета - вън от управлението за период от 8 до 12 години. Ще предложат на останалите политически сили да сключат пакт за недопускане на ДПС във властта. Смятате ли, че ще има много готови да се подпишат?

Не знам, нека да го представят. Аз мисля, че ВМРО специално е с друг оттенък, има голяма разлика между ВМРО и "Атака". Чудя се на техните такива действия, затова защото тя е национално отговорна партия, която от години, така, развива политическа дейност в страната ни, но съчувствам й, затова, защото от 10-15 години тя пък е само едно сателитче в някоя коалиция, което не заслужава. И затова се появи и "Атака" може би.

Възможно ли е някой от коалиционните ви партньори сега в управлението да постави подписа си под такъв пакт?

Не мога да ви кажа. Значи, това е проблем на отделните политически сили, които са на политическата сцена в България.

Давате заявка, че ще имате най-малко 45 депутати в следващия парламент. Според лидера на ВМРО, за когото говорим, Красимир Каракачанов, това ще стане с купуване на гласове, защото по думите му не знаел турците в България да са се увеличили. Той смята, че по нечестен път ще се стигне до това.

Господин Каракачанов да види нашите гласове във Видин, в Монтана, в Кюстендил, където от преброяването 2001 г. няма турци. И тогава да си направи оценка и нека в неговата парламентарна група да има хора от различни етноси и да му носят повече гласове, и да решава проблемите на отделните региони на страната, и да получи политическо доверие, и да се представи още по-добре, защото казах и се повтарям - засега те са малко едно сателитче.

Каква е формулата за печелене на повече мандати? Истина е, че след всеки парламентарен вот, ДПС увеличава броя на своите народни представители.

Истината е тази, че ние винаги сме били и ще бъдем до избирателите си, винаги ще споделяме техните неволи, тревоги и радости и затова винаги имаме тези успехи, а не да се явяваме от избори на избори, и последователно да решаваме проблемите на отделните общини, където има проблеми, и по такъв начин печелим симпатизанти.

Господин Юсеин, един въпрос встрани от темата и, така, отзвук от Демир баба таке. Наистина ли смятате, че толкова години след възродителния процес трябва да се направи паметник на срама? Сега, когато не се нарушават права и ДПС е във властта?

Защото последните три-четири години се надигат едни такива гласове в България, които показват точно обратното, и затова щом сме тръгнали към Европа, трябва да следим примера на страни, които са го направили това. Затова, защото само едно отиване в Турция и казване - извинявайте, нещо стана там, не е достойно, а трябва да се направи един ден, в който всеки да почете и да каже - ние сбъркахме към тези хора. Затова, защото всички тези морални и материални загуби, които претърпяха тези хора, никой не е знае и не е преживял, а говорят глупости даже и сега в пленарна зала от трибуната на Народното събрание.

Обсъдили ли сте тази идея с коалиционните ви партньори и възможно ли е да се стигне до изграждането на такъв мемориал?

Не, това беше лично моя идея. Аз казах. Просто считам, че трябва да има такова нещо.

Накрая, господин Юсеин, като заместник-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията ми се ще да ви попитам дали е редно да се узакони съжителството без брак с новия Семеен кодекс? Срещу това се обяви Българската православна църква този уикенд в края на Църковно народния събор.

Аз много съжалявам, че Църковно народния събор не си е свършил работата докрай. Но, разбира се, канонът, когато изисква, така, да се коментира този проблем, уважавам мнението на канона на Българската православна църква, но ние трябва да видим опита на европейските страни докъде се е прострял този въпрос. И в нашето вероизповедание не се разрешава този проблем по такъв начин. И ако действително процентът на хората, които живеят по такъв начин в България, е много голям, защо да не им разрешим? Той си съществува, дявол да го вземе.