Заболеваемостта от COVID-19 у нас вече е 906.22 на 100 хиляди души. За предходния ден тя беше 856,8 на 100 хиляди. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести

Велико Търново отново премина от червена в тъмночервена зона. Вече 23 са областите у нас, които са в тъмночервено, четири са в червено (Добрич, Шумен, Разград и Търговище), а Кърджали е в жълтата зона.



Цветовото зониране и измерването на заболеваемостта обаче вече няма да се прави на принципа на заразени на 100 хиляди души. Това предвижда новият План за справяне с COVID-19, който беше представен в четвъртък в Министерския съвет. 

Мерките ще се определят според четири етапа, които зависят от заетостта на интензивните легла.



Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап е с 60% заетост на леглата. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи. 

Етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.