Десет дела за тежки криминални престъпления ще бъдат възложени на Националната следствена служба (НСлС) до края на годината. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на церемонията по встъпване в длъжност като директор на Националната следствена служба на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Цацаров обясни, че има визия кои ще бъдат тези дела, но когато бъдат възложени, ще станат ясни.

Борислав Сарафов е новият директор на Следствието

Цацаров заяви пълната си подкрепа за осъществяване на промени, свързани със структурата, ръководството и натовареността на НСлС. Той препоръча на Сарафов да направи събрание на следователите, за да чуе колегите си и тяхната визия, а след това да пристъпи към действия.

Борислав Сарафов си пожела добро взаимодействие с институциите. Той се обърна към следователите с думите, че заедно ще "успеем да възстановим имиджа и мястото на НСлС в системата" и отбеляза, че авторитетът на службата се е позагубил в годините.

Заместник на Цацаров е единственият кандидат за шеф на следствието

След тържественото назначение Сотир Цацаров пожела на своя колега да подкрепи НСлС и да направи така, че на нея да не се гледа като нещо, което е малко встрани от прокуратурата, защото тя трябва да бъде в началото. 

Пред медиите Сарафов коментира, че промяната в работата на НСлС може да се случи и с организационни мерки, и със законодателна промяна. По думите му законодателна промяна в посока натоварване на НСлС с дела би била изключително ценна и полезна.