В първия работен ден на парламента, след като маските отново станаха задължителни на обществени места, депутатите показаха дисциплина и по-голямата част от тях бяха с маски в пленарната зала, но не липсваха и нарушители.


Немалко народни представители бяха пренебрегнали заповедта на здравния министър и бяха без лични предпазни средства. Други имаха маски, но ги носеха под брадичките си.


Още на старта на заседанието председателстващият Емил Христов призова колегите си да спазят разпоредбата и да си сложат маските, но не всички послушаха съвета му.


Някои от депутатите сваляха маските си като правеха изказвания, а други спазваха правилата дори и на парламентарната трибуна и не сваляха предпазните средства. 


Вчера столичната РЗИ излезе състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки на Народното събрание за задължителното носене на маски, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. От инспекцията посочват, че при неспазване на издаденото предписание, всеки ще носи административна отговорност, а глобата е от 300 до 1000 лв.


Припомняме, че вчера стана ясно, че Бойко Борисов и всички журналисти ще бъдат глобени при посещението на премиера в Рилския манастир за неносене на маски на обществени места.

А днес пленарното заседание се оказа рекордно кратко - законотворците гласуваха набързо двете точки в дневния ред само за 50 минути.