Броят на забавените или прекратени по давност дела е смущаващо голям, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Той допълни, че се надява в края на мандата му като главен прокурор, че няма да има дела, прекратени по давност заради немарливата работа на прокурор.

“В последните девет месеца има образувани повече досъдебни производства срещу прокурори или магистрати, както и искания за дисциплинарни наказания, отколкото в един дълъг период преди това”, каза още главният прокурор.

По думите му е съвсем логично да има критики към прокуратурата и към съдебната система като цяло, защото тя “не оперира на нивото, което всички очакват”.

По думите на Велчев порядък в прокуратурата няма да се постигне само с дисциплинарни мерки с магистрати.



Според главния прокурор през следващата година прокуратурата трябва да изгради една универсална информационна система, която да позволява на административните ръководители да контролират движението на преписките и делата. Така според Борис Велчев ще се извършва контрол и ще се предотвратява прекратяването на дела заради изтекла давност.

Борис Велчев поясни още, че СГП е много натоварена и трябва да се отчитат възможностите, които имат магистратите за срочно приключване на делата. Главният прокурор допълни, че е приключила вътрешната проверка срещу прокурора Пламен Марков и на магистрата е наложено дисциплинарно наказание