Обвиненият в сексуален тормоз преподавател от Софийския университет Борис Ангелов е бил уволнени от работа на 5 декември. Това каза за Дарик началникът на отдел Връзки с обществеността на Софийския университет „Свети Климент Охридски” Камен Ковачев.

Договорът му няма да бъде подновяван до изясняване на случая и произнасяне на съда.

Ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев е издал заповед за прекратяване на договорните отношения между университета и хонорувания преподавател по телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация Борис Ангелов.

Ето какво обясни Камен Ковачев: „Действието, каквото и да е било то, се е случило февруари – март, и още тогава проблемът на двете студентки е решен, както и проблемът на всички останали студенти, ако е имало такъв проблем. Незнайно защо ние гледаме на 6-7-8 декември история като ставаща в момента, а тя се е случила преди една година. Единственият орган, който може да се произнесе за вината или невинността на преподавателя, е съдът. При всяко положение Софийският университет не толерира сексуалните посегателства и дискриминацията”. 

Обвиненият преподавател Борис Ангелов изрази позицията си за Дарик радио в интервю пред Надя Хамдан.

Аз съм учуден, че една телевизия може да излъчи подобно нещо. Много въпроси възникват в мен. Там няма три изречения, които аз да казвам едно след друго на евентуално зададени въпроси.

Аз знаех, че тя ме записва, между другото. Тя ми задава провокационни въпроси. В един момент реших да играя нейната игра, да видя докъде ще стигне, за да й кажа, че тези, които са я изпратили, не им е минал номерът. Тя ми предлага и пари, аз казвам, че не искам. Тя се казва Надежда Ташева, тя е моята група, познавам я, яз й бях преподавател. Тя играе една много по-голяма игра, една по-силна кампания не срещу моя сексуален тормоз. Кампанията е заради подаването на документи за конкурса за бъдещата телевизия Алма Матер. Аз там съм си подал документите. Имаше хора, които с всички усилия искаха да ме спрат, защото аз нямах конкуренция в този конкурс.

Защо ректорът на Софийския университет прекрати договора ви вчера?

Защото е в правото си. Той не ми е прекратява завинаги, а временно до изясняване на случая. Ами ако се окаже, че съм наистина този човек.