Административен съд – Разград отмени разпореждането на началника на РПУ-Кубрат за отнемане на оръжието на разследван за злоупотреби с пари по програма САПАРД лидер на ДПС. Агробизнесменът Хамза Чакър не е привлечен като обвиняем, аргументираха се магистратите и върнаха пистолет, карабина и боеприпаси, собственост на разследвания заместник-председателят на ДПС-Разград.

Оръжията на агробизнесмена и заместник-председател на областното ръководство на ДПС-Разград бе отнето миналия октомври с разпореждане на началника на РПУ-Кубрат. Полицейският шеф обоснова решението си с текст от Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси, според клаузата се отнема оръжието на лица, срещу които е образувано наказателно преследване за умишлено престъпление.

Хамза Чакър оспори пред Административен съд – Разград разпореждането и магистратите го отмениха с аргумента, че по време на продължаващото разследване той не е привлечен като обвиняем, срещу него не е повдигнато обвинение и според Наказателно-процесуалния кодекс Хамза Чакър няма качеството на лице, извършило престъпление. Затова съдът му върна отнетите: карабина "Родопа Блазер", 9-милиметров пистолет "Байкал" и боеприпаси за тях. Постанови и началникът на РПУ-Кубрат да плати съдебните разноски в размер на 160 лв.

Наказателното производство срещу Чакър е за злоупотреби със средства на ЕС. Той е спечелил пет проекта по САПАРД за близо 2 милиона лева. Според прокуратурата това е ставало чрез три фирми, като едни и същи ниви се прехвърляли на фирмата, с която се кандидатства. За установяване на щетите е назначена счетоводна експертиза, проверява се и дали техниката, купена с европари, е нова. Двумесечният срок на разследването е удължен с още два месеца, очаква се то да приключи в края на март – съобщи заместник-окръжният прокурор на Разград Кръстю Георгиев.