Във Върховния административен съд (ВАС) са постъпили нови четири жалби на физически лица срещу решението на служебния кабинет, въз основа на което беше съставен т. нар. "черен списък" на лица и фирми, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“. С това общият брой на жалбите до момента вече нараства до 54. Това съобщиха от съда.

ВАС излезе с определения по 7 от делата, образувани по жалби срещу решение на Министерски съвет от 4 юни във връзка с действията, предприети на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ по отношение на български лица. Делата са образувани по жалби на юридически лица.

Ирена Кръстева е поискала да бъде извадена от списъка „Магнитски“

Различни състави на ВАС са разделили производствата по шест от делата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България, извършени в изпълнение на решението на Министерски съвет до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София – град.

Шестте състава на върховните съдии приемат, че съгласно изричната норма на чл. 132 ,ал. 2 от Административно процесуалния кодекс (АПК) на ВАС като първа инстанция са подсъдни само дела по оспорване на изрично посочени административни актове, според техния издател и предмет на оспорването.


Прокуратурата поиска от САЩ още информация за санкционираните българи


Производствата по чл.250 АПК, каквито са исканията в жалбите в тази им част, не попадат в нито една от визираните хипотези. С оглед на това родово и местно компетентен да се произнесе по тях е Административен съд София - град. Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България във връзка с решението на Министерски съвет.

В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания.

Седмото определение e във връзка с дело, образувано по жалба на физическо лице. По него върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание.