Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
81416

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
  • Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо

18-годишният Патрик Първев, единият от обвиняемите за побоя над 3-годишния Христо остава в ареста. Софийският градски съд не уважи молбата на защитника му за по-леката мярка „домашен арест”.

Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

На излизане от съдебната зала той заяви, че е бил многократно заплашван с убийство от другия обвиняем Александър Донов, на когото са били поверени грижите за Христо. По думите му това се е случило преди ареста, но не отговори защо до сега не е казал за тези заплахи.

Патрик Първев и Александър Донов са обвинени в опит за убийство на 3-годишния Христо. Детето беше поверено на грижите на Александър, докато неговата майка е била на работа в чужбина. След инцидент 3-годишния Христо е приет в „Пирогов”, където лекарите установяват, че е бил малтретиран, а двете 18-годишни момчета, които са се грижели за него са обвинени в опит за убийството му.

Днес защитата на Патрик Първев поиска мярката за неотклонение „задържане под стража” да бъде сменена с по-леката „под домашен арест”.



Сред мотивите на защитата беше започването на новата учебна година и желанието на обвиняемия Патрик Първев да продължи образованието си. Според съда обаче Първев едва ли има особен интерес в тази посока с оглед на това, че вече пълнолетен, а е в 9-ти клас.

 

Според съда предстои събирането на още редица доказателства, а от събраните до момента ставало ясно, че Патрик и Александър умишлено са пребили тригодишното дете, като малтретирането било системно и в продължителен период от време.

Решението на съда от днес може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция.

Малкият Христо излезе от кома на 23 юли. Същия следобед Градският съд остави в ареста Александър и Патрик. По време на заседанието съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания. Тогава стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф.

Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни наранявания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни, преди Христо да влезе в болница.

Майка на момченцето - Невена Велинска, е музикант и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното дете. По време на съдебното заседание на 23 юли Александър каза, че съжалява за случилото се.