Световната банка дава до 200 млн. евро за интеграция на Западните Балкани
95587

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Световната банка дава до 200 млн. евро за интеграция на Западните Балкани
  • Световната банка дава до 200 млн. евро за интеграция на Западните Балкани
Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум в София в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

Световната банка е готова да финансира със 150-200 млн. долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на срещата. Така ще постигнем ефекта, който има на ГКПП Капитан Андреево между България и Турция, посочи тя. Това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората, подчерта Георгиева.

Борисов представи приоритетите за свързаността на Западните Балкани
 


Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на СЕ България има възможност този потенциал да бъде реализиран, каза Георгиева. Днес имаме конкретната задача да погледнем сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. Искаме да видим улесняване на движението на стоки и хора, и въвеждане на интелигентни технологии - да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, заяви още Кристалина Георгиева.

Тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям, каза Бойко Борисов. Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война, каза Борисов.

 


Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, подчерта той. Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична, каза още Борисов.
 
Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, каза премиерът.

Юнкер: Разпадане на ЕС може да разпали война на Западните Балкани

Наскоро имах разговор с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц, каза Борисов. Имаме редкия шанс да го въвлечем и заедно с Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България, да работим по един план на тема "Западни Балкани", допълни той.
 


На форума в НДК участват косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония - Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Всички участници в срещата изразиха оптимизъм от възможностите за ускоряване на интеграцията от страните в Западните Балкани и желания за развитие на транспортните коридори.
БТА