Светият синод на Българската православна църква ще има заседание на 14 ноември, на което ще започне обсъждането на подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор. Това каза за БТА Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който на 10 ноември беше избран от Светия синод за наместник-председател на БПЦ. Той уточни, че с това заседание започва редовната ноемврийска финансова сесия на Светия синод.

Според църковния устав наместник-председателят на Светия синод до четири месеца след кончината на патриарх Максим трябва да организира избирането на нов патриарх. Негово светейшество почина на 6 ноември на 98 години.

Попитан кога се очаква Светият синод да вземе решение за насрочването на събора за избор на патриарх, Варненският митрополит каза: "Ще се стараем малко по-рано от определения срок."

На въпрос дали Светият синод е получил писмо от Пловдивския митрополит Николай за избора на наместник-председател на 10 ноември, митрополит Кирил отговори, че "няма такива сведения засега".