Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата
48896

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата
  • Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата

Сграда с мрачно минало и светло бъдеще - така министър-председателят Бойко Борисов определи новосъздадените специализирани съд и прокуратура, които започнаха официално работа от 1 януари. Каквото се е изисквало от държавата като реконструкция е направено, а ремонт предстои и на Районния съд, заяви премиерът.

Работата на тези институции е силен знак в борбата срещу организираната престъпност, коментира министърът на правосъдието Диана Ковачева и допълни, че стартът на спецсъда е силно начало на година, а работата му ще се следи стриктно от Европейската комисия.

Инспекция на сградата на Специализирания наказателен съд, който започна работа от 1 януари, направиха премиерът Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния министър Диана Ковачева, главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. От държавата се изисквало да бъде направен ремонт на сградата, за да може тя да функционира модерно.



Не само съвременните сгради обаче съответстват с европейските изисквания, заяви министър-председателят. „И арестите са в унисон с всички европейски изисквания”, отбеляза Борисов. 


Председателите на Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Росенова и на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов обещаха, че няма да пожалят усилия при работата за напред. „Използвам случая да поема ангажимент пред ръководството на държавата и пред нашите ръководители - на съда и на прокуратурата, ние няма да пожалим своите усилия да превърнем специализираната прокуратура, надявам се и съда, в един истински храм на справедливостта”, заяви Сарафов.

Вече 10 дела се гледат в новия съд, каза още Борислав Сарафов. По думите му до момента не е постъпил случай, който се радва на широк обществен интерес.