Спецпрокуратурата ще бъде „храм на справедливостта”
Спецпрокуратурата ще бъде „храм на справедливостта” / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата
48896
Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата
  • Борисов разгледа ремонтираната сграда на спецсъда и прокуратурата

Сграда с мрачно минало и светло бъдеще - така министър-председателят Бойко Борисов определи новосъздадените специализирани съд и прокуратура, които започнаха официално работа от 1 януари. Каквото се е изисквало от държавата като реконструкция е направено, а ремонт предстои и на Районния съд, заяви премиерът.

Работата на тези институции е силен знак в борбата срещу организираната престъпност, коментира министърът на правосъдието Диана Ковачева и допълни, че стартът на спецсъда е силно начало на година, а работата му ще се следи стриктно от Европейската комисия.

Инспекция на сградата на Специализирания наказателен съд, който започна работа от 1 януари, направиха премиерът Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния министър Диана Ковачева, главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. От държавата се изисквало да бъде направен ремонт на сградата, за да може тя да функционира модерно.

Спецпрокуратурата ще бъде храм на справедливостта
netinfo


Не само съвременните сгради обаче съответстват с европейските изисквания, заяви министър-председателят. „И арестите са в унисон с всички европейски изисквания”, отбеляза Борисов.

Председателите на Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Росенова и на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов обещаха, че няма да пожалят усилия при работата за напред. „Използвам случая да поема ангажимент пред ръководството на държавата и пред нашите ръководители - на съда и на прокуратурата, ние няма да пожалим своите усилия да превърнем специализираната прокуратура, надявам се и съда, в един истински храм на справедливостта”, заяви Сарафов.

Вече 10 дела се гледат в новия съд, каза още Борислав Сарафов. По думите му до момента не е постъпил случай, който се радва на широк обществен интерес.

Спецпрокуратурата ще бъде храм на справедливостта
netinfo