Издателство "Сиела" ще сезира прокуратурата за престъпление по служба на досегашния председател на Върховния касационен съд Иван Григоров заради търга за отдаване под наем на книжарницата в Съдебната палата в София. Това съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство “Сиела”.

“Сиела” обжалва заповедта на председателя на ВКС Иван Григоров за търга, но процедурата не е спряна, въпреки че такива са разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, заяви Веселин Тодоров.

Според него процедурата е била необективна и нагласена така, че да спечели друго издателство - "Сиби", което не отговаряло на много от изискванията. По думите на Тодоров създаденото през 1995 година издателство "Сиби" не отговаря на условието за участие да търгува с юридическа литература в съдебната система поне от 15 година. Той отбеляза и че само "Сиела" притежава изискваната референция от европейска съдебна институция, докато от "Сиби" представили документ, в който пише, че им се отказва такава референция.

Предложената от "Сиела" цена била 50 на сто по-висока. Оборотът на тази книжарница е под 1 на сто от годишния ни оборот, но погазването на законите от представители на съдебната система не е приемливо и ако пропускаме тези неща, означава, че ставаме съучастници, коментираха още от "Сиела".