ДАНС подхвана комуникацията между бизнесмена и президентския съветник

Специализирана прокуратура възложи на ДАНС да направи детайлен и задълбочен анализ на комуникацията между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. Обвинението разпространи нови доказателства и чатове. 

От чатовете, които прокуратурата публикува, става ясно, че Пламен Бобоков е имал двойно подсигуряване от Пламен Узунов в Президентството и свой човек в Министерство на външните работи. Те показват, че в периода 2018-2020 г. на Бобоков е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl.Uzunov. Тя вероятно им е станала известна в качеството им, съответно, на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на зам.-министър-председателя и министър на външните работи /до 18 декември 2018 г./и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

След чатовете с Бобоков: Външно министерство вика за обяснение посланика ни в Алжир

Според обвинението Пламен Узунов е бил свръзката на бизнесмена Бобоков с президента Румен Радев. От новите доказателства може да се допусне, че на 7 януари миналата година Бобоков е разговарял с Румен Радев по телефона по казуса с либийския танкер „Бадр“. Това се е случило преди среща на държавния глава с пратеник на либийското правителство. 



От чатовете между Узунов и Бобоков става ясно, че човекът на Пламен Бобоков в арабския свят се казва Румен Петров, който до края на 2018 година е съветник на Екатерина Захариева, а понастоящем е посланик на България в Алжир. Затова и Бобоков лобира пред Петров да замине посланик на мандат, макар и да е дипломат от кариерата. 

През август 2018 г. Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: "Румен Петров - Алжир". По същото време чрез мобилно приложение бизнесменът започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. Бобоков препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov.