Протестиращи автоинструктори работят нерегламетирано, твърдят от бранша
27909

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Протестиращи автоинструктори работят нерегламетирано, твърдят от бранша
  • Протестиращи автоинструктори работят нерегламетирано, твърдят от бранша

Редица браншови организации отказаха да подкрепят националния протест на автоинструкторите. По думите на председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов хората, които протестирaт днес, са от фирми, които работят нерегламентирано и за тях е  доказано, че са извършвали различни нарушения. Като пример той даде региона на Пазарджик, където представители на малцинствата лесно могат да си купят книжка. 

Около 3500 са учебните коли в страната, като днес в протеста участие са взели близо 200 автомобила. Според Йонко Иванов сред тях има много такива, които са без надписи или не се знае какви са точно. „Имат ли основание за протест? Да, имат основание, защото тези, които са от сивия сектор, които искат да продължават да работят по този начин, вече не могат да работят по този начин", каза той.

По думите на Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България протестиращите са подтикнати единствено от факта, че вече контролът върху тях ще е по-затегнат. Според него много от тях до момента въобще не са плащали данъци като ДДС. „Просто да се върнат четири години назад господата от НАП и да ги видят тези хора колко курсисти са обучили, а те са хиляди и защо на тези хиляди курсисти не е платено ДДС. При този изтънял бюджет аз искам да ви кажа, че тук говорим за милиони", допълни председателят на асоциацията.

По думите на Георгиев сред инструкторите, които днес протестират има и такъв, който още през първия ден на новото си работно място се е явил след употреба на алкохол. „Още първия ден, когато се яви на работа в ДАИ-Монтана, се яви мъртво пиян. Как е отишъл? С кола е пристигнал", заяви Георгиев



Според представителите на браншовите организации промените, които се въвеждат по време на шофьорските изпити, няма да доведат до повишение на цената на курса. Увеличение обаче може да има при фирми, които са работили нерегламентирано.