Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се е държала „абсолютно непристойно за един дипломат". Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. 

И допълни: "Отзовахме десет дипломата от посолството, направихме и няколко забележки, върнахме нашия посланик за консултации от Москва в България, което на дипломатически език означава "И вие трябва да направите същото".

По думите му следващата стъпка е отзоваване на посланик Митрофанова. „Още не го правим, защото това би било пълно прекъсване на отношенията. Това ще е много по-целесъобразно, ако това се направи на ниво в ЕС. Няма страна, която да е го е направила", заяви Петков и даде за пример за кораба с български моряци в Мариупол. По думите му подбно действие може да застраши сънародниците ни. 

Припомняме, че темата за обявяването на посланик Митрофанова за персона нон грата беше повдигната от "Демократична България" преди дни. Предложението, което беше обсъдено на заседанието на Министерския съвет, предизвика разнопосочни реакции. Срещу идеята на ДБ се обявиха вицепремирът Корнелия Нинова и партия "Възраждане".