Областният управител на Хасково Ирена Узунова
55607

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Областният управител на Хасково Ирена Узунова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Kметът на село Брягово Делчо Митев
  • Областният управител на Хасково Ирена Узунова
  • Kметът на село Брягово Делчо Митев

2100 декара е площта, обхваната от пожара край хасковските села Брягово, Родопи и Любеново. Там горяха сухи треви, храсти и широколистна гора. Огънят е локализиран в землището на Брягово, каза за Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова.

„Ситуацията около пожара вече е овладяна. Няма никаква заплаха, изцяло е локализиран в посока село Брягово. Прокарана е просека към село Родопи, която се наблюдава. Там са пожарникари, горски, има и много техника. Целта е около 15.00 ч., когато е пикът на жегите при нас, ако има ново започване на огнище, появяване на огън, моментално да бъде овладяно. Надеждите ни са, че в късния следобед вече ще можем да кажем, че пожарът е изцяло локализиран и няма да има опасност за хората и населените места", каза Узунова.

Попитана дали имат нужда от помощ при гасенето, областният управител отговори: „От Стара Загора имахме готовност да получим още една тежка верижна, но към настоящия момент тя не е необходима. Справяме се с двете машини, които тази нощ пристигнаха. Дано не се налага да искаме подкрепление".

В късния следобед това потвърди и началникът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково комисар Николай Вълчев, но уточни, че на места отделни огнища от време на време започват да пушат, „но бързо ги загасяме”.



Кметът на Брягово Делчо Митев разказа за ситуацията в селото: „Снощи до след 21.00 ч. вятърът го беше обърнал. Положението беше доста критично, защото в един момент вятърът го беше насочил към съседното село Родопи, но после го обърна обратно към селото ни. Наложи се с наличната техника, която имахме ние, хора от селото, пожарна, военни да го локализираме, защото така застрашително беше тръгнал към селото ни снощи. Нямаше паника и мога да благодаря на всички младежи, които се включиха доброволно от самото започване на пожара следобед до кънсо снощи, докато бъде погасен. Хората действаха много разумно и мъдро и се отнесоха с разбиране".

Над 90 горски служители и над 100 пожарникари, военни и доброволци участват в гасенето на пожара, възникнал вчера между хасковските села Брягово и Родопи, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. В потушаването на огъня се използват шест специализирани автомобила за гасене на горски пожари и 20 високопроходими моторни превозни средства.    

Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората.

Модулно формирование в състав от 17 военнослужещи от военно формирование 22280-Корен се включи вчера в потушаването на горския пожар между селата Брягово и Родопи, община Хасково, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на пожара са изпратени горски служители от Регионални дирекции по горите - Сливен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Кърджали, както и от държавните горски стопанства Хасково, Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Мъглиж, Сливен, Стара Загора и Чирпан.

Други новини от Хасково