Стотици полицаи от цялата страна се събраха на протест в градинката до сградата на Министерството на вътрешните работи. Те настояват за по-високо заплащане и по-добри условия за работа. Полицаите обясниха, че трудът им не се оценява достатъчно и за разлика от други сектори при тях възнагражденията не са повишавали през последните години.

Малко след началото на протеста, ескортирани от три патрулни автомобила и двама моторизирани полицаи, протестиращите служители на МВР, подкрепени от свои колеги от затворите в страната и митниците, се отправиха към Министерството на финансите, където внесоха своите искания.

Полицаите настояват за 25% увеличение на заплатите и да им се даде правото да работят допълнително в свободното си време извън структурите на МВР.

Преди това с едноминутно мълчание и на колене, в градинката до МВР протестиращите почетоха паметта на свои колеги, загинали при изпълнение на служебния дълг.



Ръководството на МВР опита да спре протеста. Министър Цветанов изпрати писмо до служителите си, в което изразява готовност за диалог, но ги моли за разбиране във времената на икономическа криза.

Заплатите на служителите от вътрешното министерство могат да се повишат едва с около 5-7%, категоричен бе Цветан Цветанов, който нарече искания процент от полицаите "нереалистичен". Той допълни, че увеличаването на доходите в целия сектор "Сигурност" зависи от коментарите и дебатите по приемането на бюджета за следващата година.

Шефът на полицейския синдикат Валентин Попов заяви, че досега до премиера са написани над 70 писма от февруари до днес. На нито едно от тях обаче синдикатите не са получили отговор.