Десет къщи, които се строят безвъзмездно от Камарата на строителите в Хитрино, са построени и до дни ще могат да бъдат обитавани. Изграждането на една закъснява заради проблем със собствеността на имота. Това съобщи кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
 
От 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, шест също са почти готови и са на етап груб строеж, а на три са изградени основите. Предстои строителството на останалите четири къщи, чието изграждане закъснява също заради проблем със собствеността на имотите, които са наследствени, отбеляза Исмаил.

Делото за трагедията в Хитрино започва през януари
 


По думите му вече са напълно ремонтирани покривите на над 60 къщи в Хитрино, по още 30-40 се работи, а за други покриви, най-малко засегнати от инцидента в населеното място, предстои да се сключат договори за поправката им. През зимата няма да има жители на Хитрино, които да се наложи да живеят във фургон, уточни Исмаил.

Трагедия: Хитрино след взрива в края на 2016-а (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той каза още, че е доволен от свършеното за възстановяването на Хитрино за една година. "Ние, като екип, от Обществения и Общинския съвет, имаме амбицията това, което правим, да бъде като показно за страната как се излиза от подобна тежка ситуация", посочи Исмаил.

 


По думите му годишнината от инцидента в Хитрино ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония и с курбан за здраве и благоденствие на 17 декември.
Разпоредителното заседание по делото за Хитрино е насрочено за 15 януари 2018 г., от 9.30 ч., в Окръжния съд в Шумен, информират от съдебната институция. Предмет на делото е престъпление по транспорта.
 
Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино
 


Подсъдими са машинистите, предизвикали железопътната катастрофа в населеното място на 10 декември м.г. - Димитър Ангелов Михнев и Радослав Стоянов Петков, и двамата от Русе. Делото ще се разглежда по новия процесуален ред, който е в сила от 5 ноември 2017г. На заседанието освен прокуратура, подсъдимите и техните защитници, са призовани и всички пострадали, допълват от съда.
 
Нуридин Исмаил информира последно медиите за извършените строително-ремонтни дейности в Хитрино и за изразходваните средства за възстановяването на населеното място на 2 ноември.
БТА