Румен Гечев
82953

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Румен Гечев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Радан Кънев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лютви Местан

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Валентин Радев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Министър Ненчев
  • Румен Гечев
  • Радан Кънев
  • Лютви Местан
  • Валентин Радев
  • Министър Ненчев

Парламентът гласува Полша да ремонтира българските самолети МиГ-29. Дебатите минаха със скандали и обвинения. От БСП поискаха оставката на кабинета заради приетото решение за ремонта на самолетите.

За ремонт в Полша гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ. За ремонт в Русия се обявиха от БСП и Атака, а парламентарната група на АБВ не участва във вота.

„Днес е черен петък с разпродажбата на националната сигурност", казаха социалистите.

Румен Гечев изчисли, че министърът лъже за по-евтиния ремонт на самолетите ни: „Ремонтът е с 2,6% по-скъп в Полша, отколкото в Русия. Един летателен час след ремонта излиза 5115 евро, а 3000 евро е при оригиналния производител. Обвинявам ви, че вие предлагате на парламента и ощетявате българския народ с около 3 милиона евро. Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка?! Вие искате от българския народ, от частна фирма, имитираща оригиналния производител, да му платите 3 милиона повече. Тук нещата водят към други институции. Второ, въпросът за резервните части. Вече беше казано, че ще бъдат използвани, най-вероятно, използвани части, защото руската страна отказва да достави такива части. След 2-3 години ще изтече ресурсът по този ремонт. Тези самолети имат ресурс до 2029-2030 година. Питам ви колко милиона ще струват резервните части след това и откъде ще ги вземете, след като ще свършат частите менте от украински и други самолети. Ако ние трябва да платим мито, Министерството на отбраната ще плати ДДС на кого, на правителството на Сомалия ли? 20% от ДДС ще отиде в правителството на България - т.е. от левия джоб отива в десния".



Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че с това гласуване се прави ключов геостратегически избор: „При поддържането на българската авиация в зависимост извън пакта, в който участваме и в несъвместимост с авиациите на пакта, в който участваме, България като външна въздушна граница на НАТО се превръща в непълноценен член - в член с единствено политически, но не и военностратегически измерения. Подписването на договора с Полша по тази причина има огромно значение за националната сигурност на България. Ако някой е против подобно геостратегическо решение, то е добре да излезе и да го каже, а да не ми говори за технически детайли, за лопатката на турбина. Не сме компетентни по темата за лопатката на турбината и се надявам, че всички сме достатъчно заети, за да не можем всичките да станем компетентни по този въпрос. Тук не става дума за лопатката на турбината, а става дума за същностен геостратегически избор".

И аз понякога пия руска водка, но това не променя същността ми на натовец, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова да се гласува за евроатлантически ценности: „Позицията е откровено натовска. Проблем е отсъствието на ясна позиция от другите партии в българския парламент. Що се отнася до това, че частите били руски - извинете, но това, че аз също понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец".

Депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Валентин Радев обясни, защо трябва да сменим Русия с Полша като партньор по ремонта на самолетите ни: „Досега ремонтирахме „МиГ-29" в Русия, но споразумението свърши през септември. Оторизираният сервиз е Русия, но в програмата на правителството е записано, че ще има постепенно преустановяване на зависимостта от страни, доставчици на бойна техника извън НАТО и ЕС. Това е крайъгълният камък".

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП да се гласува поименно.

В кулоарите на парламента министърът на отбраната Николай Ненчев така и не можа да обясни защо договорът е засекретен. В крайна сметка коментира, че става въпрос за търговско споразумение: „Този тип договори са междуправителствени договори, които засягат не само сигурността на България, а и сигурността на нашите партньори от НАТО и ЕС".