Софийският градски съд (СГС) разсекрети делото срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев. Той е обвинен, че изнудвал колегата си от Районна прокуратура Сливница Емил Милев, за да прикрие проверки срещу него. Ангел Дончев бе заловен на 19 декември миналата година с 20 000 евро, които поискал от Милев.

Съдията Алексей Трифонов даде ход на делото и конституира като частен обвинител и граждански ищец Емил Милев, който се яви с адвокат в съдебната зала. Той обаче няма да внася паричен иск срещу Дончев. Защитата на Дончев и прокурорът по делото Борис Балев поискаха делото да се гледа при закрити врата, тъй като е секретно от самото си образуване. Съдия Трифонов обаче постанови то да е закрито само когато се чете обвинителният акт и когато се обсъждат специалните разузнавателни средства (СРС-та)срещу Дончев.

По искане на защитата от Върховната касационна прокуратура ще бъдат изискани две преписки срещу Емил Милев, които се цитират в обвинителния акт - за имотното му състояние и за документна измама. Едва след това делото ще продължи. То бе отложено за 18 февруари.

След заседанието Емил Милев заяви, че по собствено искане през февруари подал молба за напускане на съдебната система. След това през май му бе образувано дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет. И двете обаче били разгледани едва на 12 ноември, като той е освободен по неговата молба, и е отказано да бъде дисциплинарно наказан. Не искам повече да работя в една и съща система с такива хора, които сочеха мен като виновен, коментира Милев.