86 са проверените до момента автосервизи от служителите на Столичния инспекторат и Инспекцията по труда. Констатирани са редица нарушения. Те включват извършване на ремонт на моторни превозни средства на тротоара; на обекта липсва заявление за работно време, както и липсват договори за предаване на отпадъците.

Татяна Асенова, началник-сектор „Контрол на компонентите и факторите на околната среда” на Столичния инспекторат, каза пред „Фокус”, че проверяващите веднага взимат мерки като налагат глоби по квитанции и съставят констативни протоколи с предписания със срокове за изпълнение.

Това е първият път, в който инспекцията по труда прави проверки на автосервизи. До този момент са правени проверки само от служителите на инспектората, правени са съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и водите-София, със „Софийска вода” и други контролни служби. Такава съвместна проверка направихме през юни на автомивките заедно с „Софийска вода”, каза Татяна Асенова. По думите ѝ проверките ще продължат, докато бъдат проверени всички автосервизи, за които има информация, че работят на територията на Столичната община.

Асенова добавя още, че не може да се ангажира с време, през което ще бъдат извършени проверките, защото всичко било „много относително” и не можели да си поставят краен срок.



Днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че пожарната в цялата страна започва проверки на обектите, в които се съхраняват газови бутилки, уреди и инсталации. Разпореждането от шефа на пожарната е да се проверяват заведения с капацитет над 50 души, газостанции и обекти за продажба на пълни бутилки.

Областните поделения на пожарната трябва да предоставят информация за всички инциденти с уредби, съоръжения и инсталации в последните пет години. Особено внимателно ще се проверява как се спазват правилата за осигуряване на безопасност при пожар, както и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.