Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
101849

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
  • Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
8 души, сред които 2-ма българи, са задържани за нелегален трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа, съобщиха на брифинг от спецпрокуратурата.

Мигрантите били превеждани от Турция в България през гористи местности и транспортирани до Сърбия, откъдето ги поемали сръбски каналджии.  От държавното обвинение заявиха, че засега няма доказателства гранични полицаи също да са участвали в схемата.

Иван Гешев: Над 17 души са задържани за трафик на мигранти


„Установено е, че членовете на организираната престъпна група превеждали големи групи лица, предимно чужди граждани, групи от 30-40 лица, афганистанци, пакистанци и иракчани, от Турция, през територията на Р България, до Сърбия“, обясни говорителят на спецпрокуратурата – Сийка Милева.

„На сръбска територия те били посрещани от сръбски каналджии, които ги транспортирали до страни от Западна Европа. Забелязани са случаи, в които са транспортирани и цели семейства“, добави Милева. Но, по думите й, мигрантите били предимно лица, ненавършили 16-годишна възраст, от мъжки пол, без никакви документи за самоличност.


Разследват престъпна група за трафик на мигранти

„Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те се превеждали през т.нар. зелени граници, а именно гъсти гористи местности. Когато стъпвали на територията на Р България бивали транспортирани със специално оборудвани бусове. Те се укривали и настанявали в наемани, секретни квартири в кварталите Филиповци и Орландовци. Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни. Сумата, която се заплащала за трафикирането на едно лице варирала от 8 до 10 хиляди евро на човек“, каза още говорителят на спецпрокуратурата.

„Събират се доказателства за връзката и участието на гранични полицаи в организираната престъпна група, но до настоящия момент не са събрани достатъчно такива. Не са повдигнати обвинения на длъжностни лица“, добави още тя.