Около 60-70 на сто от водопреносната мрежа в България е остаряла
66353

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Около 60-70 на сто от водопреносната мрежа в България е остаряла
  • Около 60-70 на сто от водопреносната мрежа в България е остаряла

Около 60-70 процента от водопреносната мрежа в България е остаряла и трябва да се подмени. Близо 12 млрд. лева са нужните инвестиции за целта до 2020 година - 30 на сто от средствата могат да бъдат осигурени от европейски програми, но останалите ще трябва да бъдат за сметка на ВиК-дружествата, а оттам и на клиентите. Това обясни в интервю за Дарик зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Това ще се отрази на цената на водата, но очакванията са скокът да не надхвърли 30-40 на сто пред следващите седем години.

Преваляванията това лято спасили част от българите от воден режим

Три пъти по-малко са българите, които това лято са засегнати от проблема с безводието в сравнение с миналата година, отчете зам.-министър Симидчиев. Една от причините е, че за разлика от миналата година, когато имаше четиримесечен период на засушаване, това лято превалявания не липсваха. Проблем с водоснабдяването в момента имат жителите на 19 области, 68 общини и шест града.

„Тази година имахме дъждовен юни, юли също валя от време на време, което не позволи нивата на водоизточниците да се спаднат толкова драстично. Данните от миналата седмица - 127 000 човека изпитват някакво нарушено водоснабдяване", обясни Симидчиев.

В момента се разработва програма и се търсят средства, с които да се реши проблема с водния режим за поне 20-30 000 души през следващото лято. Големият проблем е остарялата водопреносна мрежа, която е правена основно в средата на миналия век. За подмяната й ще са нужни около 11,5 млрд. лева, изчисляват експертите.



Водоснабдителните системи са основно от 60-те години на 20 век.

„Не успяваме да ги обновим с достатъчно сериозен темп. Сумата, която може да се осигури от оперативна програма „Околна среда" и частично от програма за развитие на селските райони е може би около 30%", допълни още Симидчиев.

Добромир Симидчиев апелира за комплексен подход, при който паралелно с изграждането на пречиствателни станции да се обърне внимание и на водоснабдяването, защото до момента европейски средства бяха предвидени основно за канализацията и за отпадни води.

„Някак си е редно при подреждането на приоритетите „В"-то да бъде преди „К"-то в абревиатурата ВИК. Ние всички ще платим за това, няма кой друг. Въпросът е обаче да го направим максимално разумно", каза още Добромир Симидчиев.

Поскъпване на услугата ще има, идеята е да не бъде шоково

Въпреки, че нужните инвестиции ще доведат до скок на цената за вода у нас, зам.-министърът не очаква шоково поскъпване. За да се случи това обаче освен разумно инвестиране на европейските средства, е нужно самите ВиК-компании да заложат на изгодни заеми, разсрочени във времето. Това според Добромир Симидчиев ще предпази потребителите от евентуален ценови шок.

„Моята оценка е, че за следващия период - 7-те години период, които следват, поскъпването няма да надвиши 30-40%, може би 50% на места. Цените на водата в България очаквано са най-ниски в цяла Европа, но когато се изчислят през покупателната способност, ние сме някъде в средата, т.е. няма кой знае колко място за маневри за повишаване на цената на водата. По-скоро трябва да се концентрираме върху по-висока ефективност на нашето дружество", каза още Симидчиев.