Заместник-ректорът на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” професор Димитър Гюров заяви, че поема ангажимент да бъде съпричастен и да полага усилия за решаването на основните проблеми, свързани с отглеждането и възпитаването на децата, лишени от родителска грижа. Това стана ясно на кръгла маса за обсъждане на въпросите, свързани с достъпа и качественото образование на децата и младежите от домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа.

Да се преосмисли категорично правилникът за организацията и дейността на домовете за деца от 13 април 2007 г. Това беше основното искане на директора на дом за деца „Св. Димитър Бесарбовски” в Русе Стоян Събев по време на кръглата маса.

Другите предложения включваха осигуряване на сериозно образование след напускане на домовете за деца без родителска грижа, провеждане на специални подготвителни курсове, специално за младежи от такива домове, разрешение на тези деца и младежи да остават в съответните домове до приемането им във висше учебно заведение чрез промяна в закона за навършване на пълнолетие на 21 години, а не на 18, както и въпросите, свързани с преходните работни места за младежи без родителска грижа.

На кръглата маса присъстваха различни директори на домове за деца, лишени от родителска грижа, от цялата страна, председателят на фондация „Сирак” Мария Йорданова. Заместник-ректорът на Софийския университет „Климент Охридски” проф. Димитър Гюров категорично заяви, че ще се включи в съвместните усилия за решаването на проблемите, свързани с образованието на децата без родителска грижа. 

Проучванията на фондация „Сирак” и фондация „Помощ за благотворителността в България” показаха, че нивото на грамотност е незадоволително ниско и се налага да се работи съвместно в тази насока.