По 500 милиона лева на година за период от пет години трябват на БДЖ, за да осигури по-безопасен транспорт и да увеличи скоростта на влаковете на 100 км в час. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на дискусия в Червен бряг, за развитието на железопътния транспорт. Обсъждането е организирано от Дарик радио, Би Ти Ви и вестник "24 часа".

Направените инвестиции в БДЖ досега са недостатъчни, заяви министър Петър Мутафчиев. Отправено е искане към Министерството на финансите за кредит в размер на 380 милиона лева за нуждите на БДЖ.

Според новия шеф на БДЖ Христо Монов трябва да се купят 30 нови спални вагони и 30 втора употреба. Цената на един нов спален вагон е между милион и половина и два милиона евро. Христо Монов съобщи още, че 80 на сто от пътниците вече спазват забраната за пушене във влаковете. Контролът по тази мярка ще се осъществява всяка седмица и всеки месец от Транспортна полиция и от доклади на персонала на влаковете.

Николай Камов предложи все пак да има по един вагон във всички влакове, в който да може да се пуши. 

Допълнително финансиране от държавния излишък за ремонт на опасните жп участъци предложиха медиите – организатори на министър Петър Мутафчиев. Създаване на жп полиция и строги наказания за крадците във влаковете са част от предложенията към ръководството на БДЖ.