В бъдещия закон за Националната служба за охрана (НСО) да бъде записано изискването охраняваните лица да се съобразяват и спазват всички мерки за сигурност, предприети от НСО. Това каза пред Дарик радио началникът на НСО генерал-лейтенант Димитър Димитров. Повод за коментара на Димитров е признанието на премиера Сергей Станишев, че в сряда се е качил на злополучния лифт в Рила на своя отговорност и въпреки предупрежденията на държавните гардове. Началникът на НСО отрече негови служители да са изземали снимачна техника от придружаващите Станишев репортери.

Това не са наши служители. Аз не съм разследващ орган, нека хората, които твърдят, че ние сме ги иззели, да го докажат или поне да си търсят правата.

Неписано правило във вашата работа е, че това, което съветвате вие, трябва да се спазва. Обаче премиерът обяви, че това което е направил е било на негова отговорност. Имало е предупреждения от НСО, че може да има някакъв проблем.

Аз не мога да правя анализ на думите на премиера, щом го е казал, значи е така.

За пръв път ли се случва да се нарушава едно неписано правило?

Имали сме проблеми и друг път, не бих конкретизирал дали с настоящия премиер,но по принцип има такива разминавания по отношение на нашите виждания и по отношение на програмата , която е заложена от протоколните служби. 

Дали това неписано правило трябва да се запише някъде?

Хубаво би било да се запише. За това се очаква да бъде приет този закон за НСО. Проектозаконът на експертно ниво е минал, нека от там нататък законодателите да се произнесат.