Първите 19 нови автобуси "Мерцедес" тръгват по линиите на градския транспорт в София, които частна фирма спечели от конкурса за обществен превоз на пътници. Предстои доставката на още девет автобуса от същата марка. Автобусите са модели Conecto, произведени в Истанбул, и Citaro, произведени в Германия.

Очаква се с приключването на общинския конкурс за обществен превоз на пътници по 15-те линии ще се движат общо 110 нови автобуси. Представените автобуси са климатизирани, с двугодишна гаранция. Цената на едното транспортно средство е 172 000 евро.

Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов, който присъства на представянето, каза, че до края на тази година ще бъдат спрени от движение 42 автобуса "Икарус", като на тяхното място ще се движат нови 45 автобуса, които "Столичен автотранспорт" ще купи за обслужването на спечелените от конкурса за обществен превоз и 111 автобусни линии.

Стоилов посочи, че подготовката за зимния сезон е приключена в общинските транспортни фирми. Тази зима автобусите, тролейбусите и трамваите ще бъдат с подменено или ремонтирано отопление, а за автобусите и тролейбусите са осигурени нови гуми.