Антония Първанова е кандидатът на НДСВ за кмет на София. Кандидатурата й беше представена след заседанието на Политическия съвет на партията лично от лидера Симеон Сакскобургготски.

Сакскобургготски благодари на Антония Първанова за готовността й да се включи в изборната надпревара за София.

Тя е човек, който се е доказал в различни моменти, отбеляза лидерът на НДСВ. Той посочи още, че издигането на Първанова за кандидат-кмет на партията в София продължава линията на жълтите от 2001 година за активното включване на жените в политиката.

Самата Антония Първанова коментира по адрес на опонентите си в София, че се надява освен да мерят мускули като мъже, да могат да разговарят с мозък за управлението на столицата. В шеговит тон тя добави, че „няма намерение да разнася софийския боклук из цялата страна като Хамлет черепа”.



Не съм свързана с фракции в Общинския съвет, каза Първанова и изрази надежда да накара общинските съветници да работят за София. Аз съм 100% жена - имам самочувствието, че мога да създавам живот, ценя красотата и искам да направя София красива, коментира още кандидат-кметът на НДСВ.

По повод изложбата на Васил Божков в Европарламента, организирана с помощта на самата Първанова, кандидатът на НДСВ за кмет на столицата коментира, че няма други взаимоотношения с бизнесмена. В началото на година изложбата в Брюксел "Великолепието на България" с експонати от античната колекция на Васил Божков предизвика скандал. Антония Първанова каза, че не се притеснява от тази изложба, защото тя не е предизвикала международен скандал, а в България е имало опити да се създаде такъв. „Същите тези експонати стоят зад гърба на президента по време на държавните приеми в Националния исторически музей, следователно са достойни да бъдат показани и в Европарламента”, коментира още Антония Първанова.

Общо 95 кандидатури за кметове на общини одобри ръководството на жълтите, от тях 23 са чисто партийните номинации на НДСВ. Девет от одобрените имена са кандидати за кметове на областни центрове. Във Враца, Ловеч, Плевен и Силистра НДСВ застава зад настоящите градоначалници за техен втори мандат. В Шумен жълтите издигат Даниела Русева, в Благоевград – Николай Мавродиев. В Кюстендил НДСВ подкрепя Людмил Спасов, а в Перник – Димитър Колев.

Решението на НДСВ за Пловдив се очаква следващата седмица. По думите на шефа на предизборния щаб на жълтите Милен Велчев, е голяма вероятността в Пловдив НДСВ също да издигне свой кандидат за кмет. По информация на Дарик жълтите там ще избират между обсъждания вече началник на регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев. Другото спрягано име за кандидат-кмет на НДСВ в Пловдив е това на изпълнителен директор на „Юрий Гагарин” БТ Венцислав Каймаканов.