12,6 млн. лева или почти половината от всички изплатени обезщетения през миналата година от Гаранционния фонд (ГФ) са за инциденти с автомобили, станали извън България.

Общата сума, която фондът е изплатил през 2015 г. заради незастраховани водачи, е 23,3 млн. лева. От тях 10,7 млн. лв. са били изплатени за инциденти в България, а 12,6 млн. лв. - извън граница. Това показват данните на фонда, предоставени за в. „Монитор“.

Спират 19 000 коли заради липса на „Гражданска отговорност”

Основната причина за това са колите с българска регистрация, които се ползват в чужбина. По данни на застрахователния бранш само в Румъния има около 100 000 коли с български номера, на второ място с такива возила е Италия.

Общият брой на щетите в страната и чужбина е 1709, като в България инцидентите са 605, а зад граница - 1104.



Когато обаче тези коли участват в пътен инцидент в чужда държава, нашият Гаранционен фонд се налага да плаща всички обезщетения. Това е сред основните причини за въвеждането на автоматичното дерегистриране на МПС с изтекла „Гражданска отговорност“.

Тази промяна е в сила от тази година след приемането на новия Кодекс в застраховането. Въпреки новия закон обаче все още колите без „Гражданска отговорност“ не се спират от движение.

Пет години от Черния Великден в Симеоновград

Най-голямото обезщетение, присъдено и платено от застраховател у нас, е за шестте жертви от Симеоновград, който бяха пометени от кола на Великден през 2011 г. на път за църквата. Всеки един от родителите на загиналите в Черния Великден деца е получил по 200 000 лева.

Минути преди Великден през 2011 г. автомобил връхлетя с бясна скорост върху шестима младежи на тротоар на ул. „Съединение“ в Симеоновград, докато отивали към църквата. Тежката катастрофа бе на метри от дома на един от загиналите, откъдето младежите тръгнали към храма.

Шофиралият автомобила-убиец Данаил Георгиев бе осъден на 12 години затвор, а братовчед му Живко Желев, който му дал ключовете за него - на 7 години. Върховният касационен съд потвърди тези присъди в първите дни на януари 2014 г. и двамата вече изтърпяват наказанията си.