Повече от 100 българи се завърнаха преждевременно от гурбет в Шотландия, където бяха изпратени с посредничеството на фирма „Тотал Сървис” ООД. По-голямата част от гурбетчиите не носеха в себе си трудови договори или документ, който да им разрешава да работят като ягодоберачи в шотландска ферма, показа проверка на инспектори от Главната инспекция по труда, които посрещнаха българите на Централната автогара в София.

Кандидат-гурбетчиите са платили на фирмата по 300 евро, за да заминат на работа във фермата. След това започват проблемите като този къде им се превеждат заплатите. Управителят на фирмата-посредник Антон Йорданов заяви, че до месец май всичките пари са превеждани на хората, а от първи юни има уговорка парите да се дават на място. Той обясни, че след въвеждането на така наречена час норма се получили проблемите, когато се бере първо и второ качество и затова се получи неизпълнение на норми. „Всички договори и командировъчни са изпратени по интернет – всеки човек имаше получен договор там на място”, каза още Йорданов и допълни, че никога не би си позволил да допусне нелегален работник. „Само тези, които работехме на час взехме парите, които реално бяха обещани”, обясни един от гурбетчиите.

„Тотал Сървис” се явява работодател, който по европейска директива изпраща българите във временна командировка зад граница.

„Главната инспекция по труда ще направи пълна проверка на фирмата и ще наложи съответните санкции”, обясни Живко Аспарухов от дирекция „Условия на труд”. Той поясни, че глобите ще бъдат заради това, че фирмата наема без трудови договори хора на работа. Аспарухов каза още, че ще бъде сигнализирано и на Икономическа полиция, за де се разследва дали има престъпление. „Оттам ще бъде подаден сигнал и до прокуратурата, а най-вероятно ще се стигне до това всеки един, който е бил излъган, да заведе съдебен иск и да си търси обезщетенията”, обясни Живко Аспарухов.