Решението външните министри на страните от ЕС да включат военното крило на ливанското движение „Хизбула" в европейския списък с терористичните организации е правилно. Това заяви министърът на външните работи в правителството на ГЕРБ Николай Младенов.

„Процесът на вземане на решения в Европа не е лесен, той винаги е по-бавен, отколкото би ни се искало. В крайна сметка решението е правилно, защото то разграничава тези, които са ангажирани с терористична дейност, от другите, нормални хора, които гласуват за партията „Хизбула" в Ливан, които искат техният живот да се развива демократично. Европа ще продължи да подкрепя Ливан, стабилността на тази държава, националния диалог, който е важен за всички компоненти на това сложно общество, но ще бъде абсолютно безкомпромисна към всеки, който се ангажира или подкрепя терористична дейност - това е много важно послание, което всички 28 страни членки излъчиха", заяви Младенов пред агенция Фокус.

Николай Младенов допълни, че това решение защитава от потенциални атаки не само България, а и цяла Европа, помага на страните членки да координират усилията си да се предпазват от атаки.

Решението на ЕС изпраща силно послание към всички, които са ангажирани с терористични действия по целия свят, че Европа ще бъде абсолютно безкомпромисна и солидарна с всяка страна членка, която пострада от подобна атака, каза още Николай Младенов.