Икономистите съветват да пестим през тази година
Над 170 млн. лв. са похарчили българите за пътувания по време на коледните и новогодишните празници. От тях 114 млн. са за туризъм в България и 58 млн. – за екскурзии в чужбина.

През касовите апарати и през банкови преводи по предварителни оценки на търговците са минали близо 2,4 млрд. лв., в които влизат разходи за подаръци и трапеза, както и за празнуване в заведенията и пътувания у нас и в чужбина. Само за седмица – от 22 до 29 декември, през касовите апарати са минали над 400 млн. лв.

Оказва се, че тази година сме харчили доста. По предварителни данни, през касовите апарати са минали близо 2 млрд. и 400 милиона лева. Тази сума включва- разходи за подаръци, трапеза, празнуване и пътуване. Все още обаче очакваме окончателните данни на НАП. Посрещнането на 2019 година ни струваше около 2 млрд. лв.

Какво да не правим на Нова година, за да се сбъднат желанията ни?

И още в първия работен ден за 2020-та поглед към календара. Тази година ще работим 250 дни, а 116 – ще почиваме. Най- натоварено ще е през юли, а най-спокойно през май, когато ще почиваме цели 13 дни.


„Очаквам 2020 г. да е по-лоша версия на 2019-а по отношение на икономически растеж и цялостен ръст на доходите. Ръстът в доходите ще е около 10 на сто, но едва ли ще го надвиши. За обикновения потребител това означава, че трябва да бъде по-внимателен за това как харчи парите си и да започне да спестява”, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA икономистът Георги Вулджев. Той допълни, че е възможно по-късно през годината или в началото на следващата да настъпи нова икономическа криза.