Забелязва се умора от политическото противопоставяне, каза социологът Боряна Димитров
Президентската институция запазва високо обществено доверие. 57% одобряват дейността на Румен Радев, а 12% не я одобряват. Това каза пред NOVA социологът Боряна Димитрова по повод проучване на "Алфа рисърч". 31 на сто от участвалите в допитването нямат нито положително, нито отрицателно мнение за дейността на държавния глава, като според Димитрова тази част от хората обикновено формират позицията си след един двугодишен период.
 

Изследването на NOVA и „Алфа Рисърч” е проведено от 12 до 22 юни между 1024 души. Това е първото проучване на „Алфа рисърч” след конституирането на 44-ото НС и формирането на третия кабинет на Бойко Борисов.

С ниска степен на доверие се ползва парламентът. 39 на сто не одобряват работата на Народното събрание, а едва 15% я одобряват. 45 на сто от хората нямат нито положителна, нито отрицателна оценка. Налице е спад от около 20 на сто в отрицателната оценка на парламента, като това говори за кредит на доверие, смята Боряна Димитров. Не толкова се е повишило доверието в парламента, колкото са спаднали най-критичните нагласи, които са достигнали 57 на сто в края на предходното НС, отчете тя.
 

„Забелязва се умора от политическото противопоставяне”, заяви социологът. "Хората поставят на първо място способността на политиците да поставят ясни, конкретни цели и да представят стъпки към тяхното решение", коментира тя.  От изследването става ясно, че 50% одобряват влизането на България в Шенген.


Пръв по доверие сред лидерите на парламентарно представените политически сили е Бойко Борисов. Одобрението за премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е 32.2%. По думите на социолога той успява да привлече симпатии не само на привържениците на своята партия, но и от тези на други политически сили, които са готови да подкрепят правителство, когато има конкретни стъпки.

Един от лидерите на Обединените патриоти Красимир Каракачанов е с 28.4 на сто одобрение, а соцлидерката Корнелия Нинова – с 27.3 процента доверие.

Одобрението за лидера на партия "Воля" Веселин Марешки е 18.1 на сто, а за другия съпредседател на ОП Валери Симеонов - 13 процента.

Рейтингът на последния от тримата лидери на ОП Волен Сидеров е 6.6 процента. Независимо че Обединените патриоти участват в управлението, одобрението за техни представители е доста различно.

Одобрението за председателя на ДПС Мустафа Карадайъ е 6 процента.
nova.bg