Машините за гласуване на предстоящите избори бяха изложени в два от столичните търговски центрове. Целта е да могат повече избиратели да се запознаят с това как се гласува с тях, съобщи NOVA. В четвъртък от ЦИК официално представиха самите машини, които в деня преди вота ще бъдат разположени в секциите. 



Тогава членовете на СИК ще бъдат обучени как да работят с техниката. Когато член на СИК активира машината, тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той представлява списък с всички кандидати и преференции. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана. 

 Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите. 

"Няма човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и коалиции на една страница е 12.


Nova