Машините за гласуване на предстоящите избори бяха изложени в два от столичните търговски центрове. Целта е да могат повече избиратели да се запознаят с това как се гласува с тях, съобщи NOVA. В четвъртък от ЦИК официално представиха самите машини, които в деня преди вота ще бъдат разположени в секциите. 

Демонстрация на машинното гласуване
Георги Димитров


Тогава членовете на СИК ще бъдат обучени как да работят с техниката. Когато член на СИК активира машината, тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той представлява списък с всички кандидати и преференции. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана. 

Демонстрация на машинното гласуване
Георги Димитров

 Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите. 

Демонстрация на машинното гласуване
Георги Димитров

"Няма човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и коалиции на една страница е 12.

Nova