Правителството съкрати 571 щата към Министерство на правосъдието, вместо предварително предложените, от правосъдния министър Христо Иванов, за закриване 632 щата. Така от закриване бяха спасени 61 щата.

Промените се правят с цел оптимизиране на разходите за персонал, до размера им, утвърден със Закона за държавния бюджет и с Постановление на МС от началото на настоящата година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Част от закритите щатове са незаети, но има и такива, които след обнародването на Постановлението на Министерски съвет в Държавен вестник ще доведат и до уволнението на работещи служители. В първоначалния вариант на Постановлението, обявено за обществено обсъждане на 9 юни т.г., се предвиждаха ликвидация на 632 щата.

Най-сериозни са съкращенията в Главните дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”, следвани от Агенцията по вписвания. „Числеността в структурите на второстепенните разпоредители се оптимизира с общо 557 щатни бройки. Щатните бройки в МП се намаляват от 264 на 250. В резултат на това броят на администрация и служители там от 6588 стават 6031, а общият брой на предложените за съкращаване щатове - 571”, уточняват от Министерски свъет.



Надзиратели вече обявиха, че съкращенията могат да доведат до опасност от безредици и бунтове в затворите.