Кабинетът „спаси” 61 щата към Министерство на правосъдието, но закри 571
Кабинетът „спаси” 61 щата към Министерство на правосъдието, но закри 571 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството съкрати 571 щата към Министерство на правосъдието, вместо предварително предложените, от правосъдния министър Христо Иванов, за закриване 632 щата. Така от закриване бяха спасени 61 щата.

Промените се правят с цел оптимизиране на разходите за персонал, до размера им, утвърден със Закона за държавния бюджет и с Постановление на МС от началото на настоящата година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Част от закритите щатове са незаети, но има и такива, които след обнародването на Постановлението на Министерски съвет в Държавен вестник ще доведат и до уволнението на работещи служители. В първоначалния вариант на Постановлението, обявено за обществено обсъждане на 9 юни т.г., се предвиждаха ликвидация на 632 щата.

Най-сериозни са съкращенията в Главните дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”, следвани от Агенцията по вписвания. „Числеността в структурите на второстепенните разпоредители се оптимизира с общо 557 щатни бройки. Щатните бройки в МП се намаляват от 264 на 250. В резултат на това броят на администрация и служители там от 6588 стават 6031, а общият брой на предложените за съкращаване щатове - 571”, уточняват от Министерски свъет.

Надзиратели вече обявиха, че съкращенията могат да доведат до опасност от безредици и бунтове в затворите.