Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в момента изслушва единствения кандидат за нов директор на Националната следствена служба – Борислав Сарафов. Кандидатурата му бе издигната от петима членове на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и доскорошният директор на Следствието – Евгени Диков, който освободи поста след приемането си в Съвета.
 
Заместник на Цацаров е единственият кандидат за шеф на следствието

Към момента Сарафов е заместник на главния прокурор. Преди година името му бе замесено в скандал, след като един от следователите на влаковата катастрофа в Хитрино заяви, че Сарафов се е появил на оперативна среща на разследващите, започнал да ги обижда и опитал да им окаже натиск да повдигнат обвинения на двамата машинисти. Година по-рано и служителка на ГДБОП също заведе две дела срещу Сарафов, отново заради оказан натиск по висящи разследвания.
 
В началото на изслушването Комисията по професионална етика заяви, че срещу Сарафов е имало подавани сигнали, но последвалата проверка никога не е откривала нарушения.

Бившият шеф на следствието Евгени Диков бе първият избран член на настоящия ВСС

В представянето си Сарафов посочи, че основни приоритети в работата му ще бъдат повишаване натовареността на Следствието и оптимизацията на човешките ресурси. Изслушването продължава с въпроси от страна на прокурорската колегия. За избора на Сарафов са необходими поне 8 гласа от общо 11-те члена на колегията.