Прокурорската колегия във ВСС изслушва единствения кандидат за шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Прокурорската колегия във ВСС изслушва единствения кандидат за шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов / БГНЕС
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в момента изслушва единствения кандидат за нов директор на Националната следствена служба – Борислав Сарафов. Кандидатурата му бе издигната от петима членове на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и доскорошният директор на Следствието – Евгени Диков, който освободи поста след приемането си в Съвета.
 
Заместник на Цацаров е единственият кандидат за шеф на следствието

Към момента Сарафов е заместник на главния прокурор. Преди година името му бе замесено в скандал, след като един от следователите на влаковата катастрофа в Хитрино заяви, че Сарафов се е появил на оперативна среща на разследващите, започнал да ги обижда и опитал да им окаже натиск да повдигнат обвинения на двамата машинисти. Година по-рано и служителка на ГДБОП също заведе две дела срещу Сарафов, отново заради оказан натиск по висящи разследвания.
 
В началото на изслушването Комисията по професионална етика заяви, че срещу Сарафов е имало подавани сигнали, но последвалата проверка никога не е откривала нарушения.

Бившият шеф на следствието Евгени Диков бе първият избран член на настоящия ВСС

Прокурорската колегия във ВСС изслушва единствения кандидат за шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов
БГНЕС

В представянето си Сарафов посочи, че основни приоритети в работата му ще бъдат повишаване натовареността на Следствието и оптимизацията на човешките ресурси. Изслушването продължава с въпроси от страна на прокурорската колегия. За избора на Сарафов са необходими поне 8 гласа от общо 11-те члена на колегията.