То е кръстено Виктор
Първото ловно соколче в Спасителния център на "Зелени Балкани" за 2020 година се излюпи вчера. Това съобщиха от Центъра днес, в Международния ден на птиците.

То е кръстено Виктор, тъй като още в първите часове след появата му на бял свят, се е наложило да се бори за живота си, посочват от организацията, определяйки излюпването като рисково. Птичето е излюпено в инкубатор под грижите на екипа на проекта "Завръщане на ловния сокол в България".

Майката и бащата на Виктор са Пижо и Пенда. Намесата ни бе провокирана от миналогодишните несполучливи опити на двойката да отгледат малки, при които от пет излюпени, само едно е оцеляло, отбелязват от Спасителния център. Ако всичко върви по план, Виктор съвсем скоро ще бъде предаден на грижите на родителите си, или на други приемни родители, от същия вид, посочват от Центъра.

Броят на двойките царски орли в България достигна рекордните 32 (СНИМКИ)

Целта на специалистите е през тази година в организацията да бъдат отгледани и успешно освободени в природата 20 млади сокола. Проектът "Завръщане на ловния сокол в България" се подкрепя финансово от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund /ОАЕ/.


Световният ден на птиците се чества от 1906 г. като това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни, посочват от друга неправителствена организация - Българското дружество за защита на птиците. Днес всеки десети вид птица е застрашен от окончателно изчезване.