Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда изготвянето на национална комплексно-устройствена схема. Схемата ще представи визията за пространствено развитие на страната в следващите 25 години, като ще бъдат засегнати всички видове територии от горския фонд, земеделските земи, до Черноморието, урбанизираните и защитените територии. Това съобщи директорът на дирекция „Устройство на територията” към МРРБ арх. Лидия Станкова.

Схемата ще бъде съобразена с всички бъдещи проекти, стратегии и общински планове. За реализация на проекта са нужни 5 млн. лева. Водят се преговори за осигуряването им чрез банков заем. Съществува вероятност парите да бъдат осигурени от републиканския бюджет. Ако финансирането бъде осигурено навреме, националната комплексно-устройствена схема трябва да бъде готова най-късно до 2009 г., като при изготвянето й ще се ползва опита на холандски специалисти посочи арх. Станкова.

В Националната комплексно-устройствена схема ще бъде интегрирана Стратегия за развитие на Черноморието до 2030 година. Тя се изготвя по проект “Моят бряг”, финансиран от холандското правителство. Дългосрочната стратегия трябва да бъде готова до края на следващата година, стана ясно при откриването на семинар на тема “От мечтите към реалността” в курорта “Светите Константин и Елена”.

В рамките на проекта „Моят бряг”, чрез семинари и дискусии своите виждания за бъдещето на Черноморското крайбрежие ще оповестят представители на общините, туризма, бизнеса, транспортната и пристанищната инфраструктура, агробизнеса и природозащитни неправителствени организации. 

Работата по проекта стартира миналата година и ще завърши след представянето на готовата вече стратегия. Инициативата е на българското правителството и се финансира с 400 хил. Евро, отпуснати от правителството на Холандия.

Други новини от Варна