Иво Прокопиев: Протестите са контролен механизъм за властта
65480

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Иво Прокопиев: Протестите са контролен механизъм за властта
  • Иво Прокопиев: Протестите са контролен механизъм за властта

С ходовете си тази власт показа, че няма сили да установи нужното върховенство на закона в България, нито има обществената легитимност да го направи. Това коментира в интервю за Дарик бизнесменът и издател Иво Прокопиев. По думите му протестите са създали един незаобиколим контролен механизъм от страна на обществото, а не са заявка за някакъв политически проект.

Гражданите си поискаха държавата обратно, коментира Прокопиев. На въпрос от кого недоволните си искат държавата - от политиците или от олигархията, той поясни, че в момента между държавата и олигархията нямало разлика - това е показал и изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

За протестиращите всички партии били в един кюп и то заслужено

„Наличието на този протест по улиците обаче показва, че каквито и да са парламента и правителството след два или три месеца, ако те са същите, хората отново ще излязат на протест и отново ще има избори", коментира бизнесменът и създател на медийната група "Икономедиа".

Той поясни, че протестът се противопоставял не срещу една или друга партия, а противопоставянето било по линията „рационално-нерационално, корупционно-некорупционно". Всичките партии в момента са в един кюп и те заслужено са там, обобщи Иво Прокопиев.



„Според мен олигарх навсякъде по света означава едно и също - това е едно малцинство, което използва ресурсите на икономиката и на обществото, за да стои постоянно във властта и да възпроизвежда властта си", посочи Иво Прокопиев. Той обаче не приема да бъде наричан „олигарх". „Не го приемам, защото то очевидно противоречи на дефиницията на олигарх - ключовото за олигархията е допира и възползването от властта. Това според мен в моя случай не е валидно", подчерта той.

Не водя война с Цветан Василев и КТБ, коментира бизнесменът

Не водя война с Цветан Василев и КТБ, каза още Прокопиев. „Това е съвсем елементарен и дълбоко погрешен опит да се представи нещо, което наистина не е контролирано и не е организирано от никой, по елементарен начин да бъде битка между два кръга, две групи. Това в общи линии са пълни глупости", отбеляза още бизнесменът.

Прокопиев коментира обаче, че най-опасно е, когато политиците сами поискат да са бизнесът, да са принципалите на бизнеса, собственици на медии, на фирми и на икономически групировки. Това е, на което сме свидетели сега, допълни той.

Нито една партия, управлявала през последните 6-7 години няма моралното право да каже „аз съм много по-добър и мога да управлявам по-добре", смята Прокопиев. Той поясни, че това важи и за ГЕРБ, защото те са имали практически неограничен кредит на доверие, почти цялата власт и възможност да проведат нужните реформи, но не са го направили. „Поради липсата на политически страх, липса на капацитет и неразбиране как работи една модерна икономика. ГЕРБ не са дали доказателства, че са различни, отбеляза Иво Прокопиев.

Без планове за влизане в политиката на този етап

На този етап не планирам нищо конкретно в политиката - имам достатъчно предизвикателства в други сфери, каза бизнесменът на въпрос планира ли влизане в политиката. Той каза, че в последните три-четири месеца не се е чувал с президента Росен Плевнелиев, с когото имат лично приятелство отпреди години. Познавам го добре и много отдавна - той е честен и умен човек, така че според мен той прави в момента всичко по силите си, за да успокои ситуацията в страната, посочи Прокопиев.

За проекта на Саша Безуханова бизнесменът заяви, че няма нищо общо с него. Не сме го обсъждали този проект, доколкото четох по-скоро не е политически проект, а експертен като банка-кадри, каза още той.

В пари за българите с имоти доброто управление означавало 85 млрд. лв.

85 млрд. лева са заложени за доброто управление на държавата, коментира Иво Прокопиев на въпрос какъв финансов ресурс е заложен в сегашната ситуация, какво губят и какво печелят българите при тази власт или при идването на нова.

Бизнесменът даде пример с цените на недвижимите имоти, който илюстрирал пряко как качеството на управление, качествената работа на институциите и върховенството на закона имали значение за богатството на всеки българин.

„Ако България би имала управление, което да е компетентно и грамотно и се справя с предизвикателствата на кризата и банков сектор, който да подкрепя икономиката, в момента цените на имотите не биха били с 38 на сто по-ниски отколкото през 2008-а, а биха били възстановени, както това стана във всички страни в Западна Европа, дори има страни, където са по-скъпи, и в повечето страни от Източна Европа. Тоест това в пари за всички собственици на имоти, които са над 90 процента от българите, би означавало 85 млрд. лв.", обясни Иво Прокопиев.

Няма значение кой ще управлява, важно е, че ще се знае кое може и кое не

„Нямам номинация за следващ премиер на България и не смятам, че е редно някой като мен да посочва - по-важен е процесът и ако той е правилен той ще даде възможност на някой от способните хора отвътре или отвън да се нагърбят с този кръст", каза бизнесменът на въпрос кой да управлява страната, ако кабинетът „Орешарски" подаде оставка сега.

„Всичко е възможно, но вече не е въпросът кой прави кабинета - това няма никакво значение. Важното е, че тази енергия е вън и че този кабинет трябва от първия ден да му е ясно кое може и кое не може. Хубавото е, че вече има ясна граница", каза Иво Прокопиев, запитан за варианта ГЕРБ, БСП и ДПС да излъчат нов кабинет.

С действията и бездействията си властта продължава да дава храна на протестиращите за това, че има нужда от радикална промяна, смята още Прокопиев. Първият пример, който даде беше проекта „Южен поток". По-страшният казус според него бил обаче този с покупката на пенсионен фонд „Доверие". „Там става въпрос за очевиден опит някой да бръкне в джобовете над един милион българи, които се осигуряват в този фонд", посочи бизнесменът. Като напомни, че обичайната практика е да бъдат проведени предварителни консултации за всяка подобна сделка с регулатора - Комисията за финансов надзор.