Главният прокурор Иван Гешев е изискал цялата информация, с която разполагат МВР, ДАНС, Служба военно разузнаване и Държавна агенция разузнаване за трафика на мигранти в страната.

Това съобщи самият той след поредния случай за задържани и загинали мигранти.

Каналджиите разкриха схемата, по която са прекарвали мигрантите от двата буса

"Днес се случва това, за което предупреждавам от повече от година. След закриването на специализираната прокуратура само за девет месеца има петдесет процента спад на делата за организирана престъпност. Някои политици без да ги интересуват интересите на народа с този закон фактически обслужиха организираната престъпност. Тези, които нарекоха това "съдебна реформа' сега мълчат. Даже не и гузно, защото може би си изпълниха ангажиментите. Съчетано с войната на някои политици срещу съдебната власт, дезинтеграциятя на институциите и външни фактори е видим резултата. Бум на престъпността, който усилията на прокуратурата, а напоследък и на МВР не могат да компенсират. В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление”, каза главният прокурор Иван Гешев.

На въпроса какво трябва да се направи за да се преустанови тази опасна тенденция, Гешев отговори: "За съжаление това не е в областта само на трафика на мигранти, но във всички останали сфери на престъпността. Телефонни измами, битова престъпност, домове и кражби на МПС. И хората го виждат и няма как да бъдат излъгани. Потърпевши от нарасналата престъпност са гражданите, не партийните елити, не и олигарсите. Конкретно днес съм изискал от МВР, ДАНС, Служба военно разузнаване и Държавна агенция разузнаване цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти", допълни обвинител номер 1.

Откриха край Перник и втория бус с нелегални мигранти

По думите му без да се разкрият тези престъпни мрежи от службите за сигурност и да уведомят прокуратурата няма как да се повдигнат обвинения и да предадат на съд членовете на престъпните групи. "Разкриването им не е правомощие на прокуратурата, а именно на службите за сигурност", подчерта главният прокурор и добави: "Виждам стремежа на ръководството на МВР да възстанови взаимодействието между институциите и оперативните си възможности унищожени от бивш министър. В тяснопартиен и може би личен интерес. Аз и колегите ми, в рамките на правомощията си след като ни бъде предоставена съответната информация, ще направим всичко възможно да защитим хората. Ще работим като досега с всички, които ги интересуват интересите на народа. Защото мой враг е само престъпността", каза още главният прокурор Иван Гешев. 
БГНЕС