Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
92841

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
  • Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
Досегашният командир на Сухопътните войски генерал Андрей Боцев встъпи официално в длъжност като началник на отбраната. При приемането на поста той заяви, че в работата си ще се ръководи от принципа на екипността. По-рано през деня президентът Румен Радев го удостои със званието генерал-лейтенант. Държавният глава призова новия началник на отбраната да работи за по-ефективни въоръжени сили.
 

На официална церемония във военното министерство временно изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов сдаде поста на генерал-лейтенант Андрей Боцев, като му пожела успех в отговорната мисия.

Ген. Андрей Боцев поема ръководството на армията

Ген. Боцев благодари за гласуваното му доверие и увери, че ще работи за издигане и утвърждаване имиджа на Българската армия.   

"Ще продължим с всички сили да работим за утвърждаване на стратегическите цели в отбраната, за по-боеспособна армия предвид ситуацията, в която се намираме. Ще направя всичко възможно да работя в екип. Естествено, че крайните решения ще се вземат от мен, за което ще нося отговорност", каза ген.-лейтенант Боцев.

 

Служебният военен министър Стефан Янев пожела на новия началник на отбраната решенията, които взима, да бъдат мъдри и справедливи.

Президентът удостои с висше офицерско звание генерал-майор Андрей Боцев

По-рано през деня президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев удостои Андрей Боцев с висше офицерско звание "генерал-лейтенант".  Според държавния глава началникът на отбраната трябва да живее с проблемите на войската. Румен Радев подчерта, че заради новите рискове българската армия трябва да развива отбранителните си способности.
 

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет едновременно с повишаване на нашата оперативна съвместимост с съюзниците от Алианса", каза държавният глава.

Президентът се обяви и за ускорено увеличаване на бюджета за отбрана, но и ефективно изразходване на средствата. Той поиска още достойно заплащане за военнослужещите.