Омбудсманът се обяви против ограничаването на гражданското участие в сесиите на общинския съвет на Радомир, съобщиха от кабинета му.

Членовете на Гражданско сдружение "Радомир" се обърнаха за съдействие към националния омбудсман Гиньо Ганев, за да им бъде възстановено правото на участие в заседания на Общински съвет – Радомир, отнето с приетия Правилник за дейността на Общинския съвет.

Омбудсманът констатирал, че правилникът на Общинския съвет е ограничил права на гражданите, като са допуснати само писмени питания, становища и предложения, отнемайки правото на гражданите на изказвания, устни питания, предложения и становища по време на сесии на съвета.

Гиньо Ганев се обърнал с препоръка към Общинския съвет – Радомир, да осигури участие на гражданите в заседанията на местния парламент. Тъй като препоръката му беше отхвърлена от общинарите на Радомир, последва искане от националния омбудсман до областния управител на област Перник за възстановяване на нарушените права на гражданите на Радомир. 

"Правилникът за организацията и дейността на общинския съвет не може да стеснява, ограничава или видоизменя правата на гражданите, уредени със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Общинският съвет – Радомир е превишил законовите си правомощия в нарушение на разпоредбите на АПК. Пряка последица от това е ограничаване правото на гражданите да вземат участие в работата на Общинския съвет", се казва в становище на националния омбудсман Гиньо Ганев, изпратено до Областния управител на област Перник, за да упражни правомощията си по Закона за местното самоуправление и местната администрация и да възстанови нарушените права на гражданите от Радомир.